VHC Twello heeft tweede Gouden Sportkantine van Nederland

Net als in de sport kun je ook met je kantine voor Brons, Zilver of Goud gaan. Dat het heel snel kan gaan, bewijst VHC Twello, waarvan het clubhuis op 14 september werd bekroond tot Gouden Sportkantine. Na Sportcentrum West in Rotterdam is de Gelderse hockeyclub de tweede vereniging van Nederland met een Gouden Sportkantine. Een prestatie waar de club met recht trots op is. “Brons had gekund, zilver misschien, maar van niks naar goud? Dat hadden we absoluut niet verwacht”, vertelt Ellen Bellert van VHC Twello.

Ellen Bellert is vanaf het begin betrokken geweest bij het project. Als ouder van een jeugdlid, maar vooral in haar hoedanigheid van voedingsdeskundige en gewichtsconsulent, was zij binnen de Voorster Hockey Club (VHC) de aangewezen persoon om de kar te trekken toen het bestuur in november vorig jaar besloot te gaan voor een nóg gezondere kantine. VHC was zich namelijk al bewust van het belang van gezonde voeding in de kantine. Zo stond er in de keuken geen frituur en werd er geen chips verkocht.

Gezonde alternatieven

Eind 2016 werd VHC door Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) benaderd. “Toen is het balletje gaan rollen”, vertelt Ellen. “We kregen ook een nieuwe kantine, dus daarin kon dit mooi worden meegenomen. Er is iemand van Team:Fit gekomen om uit te leggen wat de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum inhouden en wat je daar wel en niet voor moet doen. Robert Horstink van JOGG heeft ons geholpen. Toen hebben we een plan gemaakt.”

Daarin stond onder meer in gesprek te gaan met de plaatselijke leverancier. “Belangrijk is dat je gezonde alternatieven aanbiedt. Daar hebben zij enorm bij geholpen en dat doen ze nog steeds. Neem bijvoorbeeld snacktomaatjes, die kun je prima in een kantine neerzetten. Het is van groot belang om te blijven vernieuwen. We zijn heel gericht gaan kijken wat wel en wat niet verantwoord is. Je mag nog wel koek verkopen of een klein Marsje, maar daar moet wel iets gezonds tegenover staan. Een grote Mars komt er bij ons niet meer in.”

Bruine tosti

Bij de oprichting van VHC in 2008 was het een bewuste keuze geen frituur aan te schaffen. “Daar hebben we nooit problemen over gehad. Natuurlijk willen de spelers van dames 1 of heren 1 weleens een bitterbal, maar met gehaktballetjes hebben we een prima alternatief gevonden. We hebben nooit chips verkocht, altijd popcorn. Het is bij ons een bruine tosti of geen tosti. Bij de kleedkamer hebben we watertappunten. Ik verbaas me erover hoe het er vaak bij andere verenigingen aan toegaat. Een zakje snoep betekent ook direct écht een zak snoep. Ongelofelijk wat daar allemaal inzit. Nadat kinderen een leuk wedstrijdje hebben gespeeld, krijgen ze een frietje. Waarom moet dat worden beloond met vet?”

Bij de beoordeling of een kantine een medaillekleur verdient, wordt niet alleen het aanbod van producten onder de loep genomen, maar ook hoe een en ander staat opgesteld in het clubhuis. Ellen: “Op de bar staan het fruitwater en de bakjes fruit vooraan. Snoep, overigens met natuurlijke suikers, meer achteraan. Tijdens de bardiensten houden we in de gaten hoe alles staat.” Ellen denkt niet dat het voor VHC moeilijk wordt dit vol te houden. “Het wordt alleen maar beter. Het is een kwestie van uitproberen. De bruine tosti liep vanaf het begin als een tierelier. Binnenkort gaan we beginnen met verse broodjes en waarschijnlijk ook met smoothies. Variëren is belangrijk.”

Ambassadeur

De inspanningen van de vrijwilligers van VHC zijn niet alleen beloond met het certificaat Gouden Kantine. De hockeyvereniging gaat vanuit JOGG optreden als ambassadeur voor Team:Fit. “Naar aanleiding van de uitreiking van het certificaat hebben zich al verschillende verenigingen bij ons gemeld. Er is zelfs een club uit Vlissingen komen kijken. Dit hadden we allemaal niet kunnen bedenken toen we eraan begonnen. Zeker als voedingsdeskundige is het hartstikke leuk om hiervoor verantwoordelijk te zijn bij de club!”      

Ga voor Brons, Zilver of Goud

Wil je ook scoren met een gezondere sportkantine? Je kunt op een snelle manier, met kleine stappen, al heel snel winst behalen! Doe de Kantinescan om te zien waar je nu staat en ga voor Brons, Zilver of Goud!