Volkoren pannenkoeken

Alle pannenkoekenbakkers op de club verzamelen! Wat is er nu leuker dan met zijn allen een heel grote stapel lekkere en gezonde pannenkoeken te bakken? 

Dit heb je nodig voor 4 pannenkoeken:

  • 75 gram volkorenmeel
  • 1 ei
  • 200 milliliter halfvolle melk
  • Olijfolie

 

Zo maak je ze:

Doe het volkorenmeel, het ei en de helft van de melk in een kom en meng het met de garde of met de mixer tot een glad beslag. Meng er de resterende melk door. Verhit een beetje olie in een koekenpan met anti-aanbakbodem.

Schep een kwart van het beslag in de pan en draai de pan rond zodat het beslag gelijkmatig over de bodem kan uitlopen. Laat de pannenkoek zachtjes bakken tot de onderkant gekleurd en de bovenkant droog is (tot er gaatjes ontstaan). Keer de pannenkoek met behulp van een pannenkoekmes om en bak deze nog ongeveer een minuut (tot hij los in de pan ligt).

Daarna kun je met hetzelfde beslag nog drie pannenkoeken bakken.

 

Voedingswaarde per pannenkoek:

  • 135 kcal
  • 9 gram eiwit
  • 15 gram koolhydraten, waarvan 3 gram suikers
  • 10 gram vet, waarvan 1,5 gram verzadigd vet
  • 2 gram vezels
  • 0,1 gram zout  

 

Tip:

Reken van tevoren even uit hoeveel pannenkoeken je wilt bakken en hoeveel meel, eieren en melk je dan nodig hebt.

 

Bron: Voedingscentrum